RÖKT ÅL

 
Ålrökning
En bra start för att röka ål, är att på något sätt anskaffa den. Man kan då försöka att själv fånga den, vilket ibland kan vara nog så svårt eller så kan man köpa den av någon som fiskar ål. Vi valde det senaste alternativet. Nu har vi ålen och det första som måste göras är att rengöra den. Vi börjar med att ta bort slemmet på ålen, det är det som gör den hal. Detta gör vi genom att lägga den i en sandhög och rulla den i sanden. När man sedan tar bort sanden är den inte hal längre. Därefter rensas så innanälvorna ur den, men skinnet skall vara kvar. Nu skall ålen saltas och det gör vi på så sätt att vi låter den ligga i 10 % saltlag i cirka 2 – 3 dygn. 

Så har dagen kommit då vi skall röka ålen. Vi tänder i röken någon timma innan vi skall hänga in ålen. Detta gör vi för att vi skall få bort all fukt som finns inuti röken om den har varit oanvänd en tid. Under tiden häller vi bort saltlagen som ålarna legat i och häller på rent vatten som de får ligga i någon halvtimma. Därefter hänger vi upp dem i snören, detta för att så mycket vatten som möjligt skall rinna av dem och dels för att de skall hänga och bli raka. Nu har det börjat att brinna fint i rökugnen och vi börjar att lägga in Ale ved, både torr och färsk. Det blir väldigt fin rök av Ale. Det är inte bra att elda med barrved för den innehåller mycket tjära. I Skåne och Danmark använder man Bok. Det är tillgången på lämpligt träslag som bestämmer vilken ved som är lämpligt att använda och i våra trakter finns det många Ale träd.

Så hänger vi in ålarna i rökhuset. Där får de hänga på låg värme 2 – 2,5 timmar. Detta för att ålarna skall torka och så att ingen fukt stängs in i dem för då är det väldigt stor risk att de smakar beskt. Därefter höjer vi så värmen och ålarna får hänga i röken ytterligare 4 – 4,5 timma. Hela tiden måste vi se till så att det finns ved i ugnen och att den inte brinner för mycket. Det är ju rök vi vill ha, inte värme. Hur vet man då när ålarna är färdiga ? Detta går numera på rutin för vi har rökt ett antal gånger förut men man måste ändå kontrollera ålarna. När skinnet släpper bra ifrån fiskköttet är de färdiga. Bättre att röka lite extra tid på dem än att de får vara inne för kort tid i röken så att de inte är färdiga. 


När ålarna är färdigrökta tar vi ut dem så att de får svalna. Gärna några dygn och då helst i en gammaldags jordkällare. 

Sedan är det bara att skära upp av den rökta ålen och ta för sig. Den smakar förträffligt att äta tillsammans med kokt potatis och "hollandaise sås" eller liknande till middag.

På kvällen är det gott att rensa en bit rökt ål och lägga den på en bit bröd.
Alternativen är många.
Smaklig måltid.
 

Skapad 2001