Fjärrvärme


Fjärrvärme i Alsterbro från biobränsleeldad pelletspanna.


I början av september påbörjades grävningsarbetet för fjärrvärmekulverten.

I Alsterbro har det efter semestern 2000 gjorts markarbeten och nedläggning av en fjärrvärmekulvert för ett lokalt fjärrvärmenät. Fjärrvärmen produceras av en pelletspanna som placerats i Centrumhuset. Den har installerats i ett befintligt pannrum tillsammans med en ny oljepanna som installerats som reserv. Vid den norra gaveln har ett pelletstorn placerats som förser fjärrvärmepannan med bränsle. Den eldas med pellets som är tillverkade av sågspån. Det sammanlagda effektbehov för fastigheterna som anslutits är beräknat till cirka 400 kW och den årliga energiförbrukning till cirka 850 MWh. Den biobränsleeldade fjärrvärmen kommer att ersätta ca 100 kubikmeter olja om året.


Förberedelse för pelletstornets placering.


25 september anlände pelletstornet via lastbil.


Efter avlastning skulle det sedan resas upp.


Pelletstornet på plats.

Via ett mindre kulvertnät, som är cirka 350 meter förser pelletspannan Fröjdekulla hemmet, Centrumhuset, Banken/Folktandvården samt fyra av NBAB:s fastigheter med fjärrvärme. Där har uppvärmningen tidigare skett med olja och elpanna. Värmeleveransen kom i gång successivt under november månad, allt eftersom man anslutit de olika fastigheterna.


Pelletstornet inklätt och tagit i drift.

Det finns även möjlighet för utbyggnad, om det finns fastighetsägare i närheten som vill ansluta sig. Kapaciteten finns, men då kan det bara bli fråga om det närmaste närområdet. 
Det var i mitten av 1990-talet som idén föddes om ett fjärrvärmenät i Alsterbro. En lokal energigrupp utredde förutsättningarna för ett lokalt nät. Projektet lades då ned. Det bedömdes vara svårt att få lönsamhet i det.
Nu är dock omständigheterna annorlunda. När Nybro för några år sedan sökte statligt bidrag för ett lokalt investeringsprogram togs fjärrvärmenätet i Alsterbro med som ett delprojekt. Denna ansökan beviljades. Investeringen för Alsterbroprojektet ligger på 2,4 miljoner kronor. Statliga bidrag täcker en del av kostnaden och utan statsbidraget hade det nog inte blivit någon satsningen. Nu sänktes kapitalkostnaden och man kan få lönsamhet i projektet. Målet är att priset inte ska bli dyrare än oljan och så har fjärrvärme andra fördelar, den kräver t ex mindre tillsyn och underhåll och så är miljöaspekt också en mycket viktig fördel.

Mer om fjärrvärme.

Skapad 2001-01-09