Alsterbro
 
Bron över Alsterån
 
Alsterbro är beläget vid Alsteråns utlopp från Stora Hindsjön, där också länsväg 125 korsar ån via en bro. Namnet Alsterbro kommer av bron över Alsterån, som var gräns mellan två häraden. Alster i vattendragsnamn betyder "den växande", "den svällande". Alsterbro ligger på behändigt avstånd från flera orter, det är t ex bara 48 km dit från Kalmar, från Nybro är det 28 km och från Fröseke är avståndet endast 10 km. 

I Alsterbro, där det bor cirka 550 personer, finns Restaurang Villa Fröjdekulla, äldreboendet Fröjdekulla med Distriktssköterska, Bank, Kina Boden, Filadelfia, Hårsalong, Förskola med dagis, Skola med årskurserna 1-9, Bibliotek, Fritidsgården "Fritte", Oasen med Pastorsexpidition för Bäckebo och Kråksmåla församlingar, Elaffär, Vatten & Värme firma, Bokförings och Redovisnings byrå, Radio och TV affär, Räddningstjänt, Bensinstation, Återvinningsstation, Konsum som är ombud för Systembolaget, Apoteket, Svenska Spel och även Postservice, Folkets Hus med Biograf, DuoBad som tillverkar exklusiva badrumsinredningar, Läkarmottagning och Verktyg och Byggvarufirma.

Det finns flera idrottsanläggningar och dessutom bidrar en underbar natur med rika tillfälle till fiske, bad, etc. till fritidstrivsel. Hindsjövallen som ligger vackert belägen vid sjön som fått ge namn till den, är hemmaarena för Alsterbro IF:s stolta fotbollslag. Ett fint bad och en vacker campingplats finns vid Stora Hindsjön vackra stränder. Det finns även andra fina badvikar vid sjön och vid den serpentinväg av vatten som Alsterån bildar där den rinner fram mellan skogrika kullar. Ett sådant ställe är Sandvik med naturlig sandstrand, vid Hindsjöns södra del. 

Fram till årsskiftet 1968 – 1969 var Alsterbro en egen kommun som bestod av församlingarna Kråksmåla och Bäckebo, gränsen mellan dessa församlingar går i Alsterån som i och med detta delar samhället. Numera ingår Alsterbro i Nybro kommun. 

Den gamla glashyttan i Alsterbro är den äldsta kvarvarande av de som uppfördes i trä och som finns kvar i Sverige. Det är tack vare noggrann och omsorgsfull restaurering som man har lyckats bra med att bevara den speciella stil som dessa glashyttor från senare delen av 1800-talet hade.  Det har framkommit förslag att Alsterbro gamla glashyttan med omgivande byggnader skulle förklaras såsom ett minnesmärke från den manuella glashanteringens storhetstid. Alsterbro Glasbruk fanns mellan åren 1871 och 1969. 
 

Hindsjöbadet
 
Alsterbro Gamla Glashytta